Promotional Offer

¡¡ During this summer

All the content FREE !!



This property is located in the monumental complex that makes up the Museum Square, located on the north front and flanked by the streets of San Vicente and García Ramos. It stands out as the most important building of the civil architecture of the environment, called Palace of the Counts of Casa Galindo, intimately linked in recent times to the Ducal House of Osuna, being one of the most representative examples of Sevillian architecture of the nineteenth century.
The Palace of the Counts of Casa-Galindo, is one of the most representative elements of Sevillian architecture of the nineteenth century of the Museum Square and of the city as a whole, being linked to the Ducal House of Osuna.
Built on a rectangular plot in the nineteenth century, in 1978 a series of consolidation and renovation works were carried out, adding a second floor that produces a lift providing a certain verticality to a building that in itself presented tendencies to the horizontality of neoclassicism. The recent works have modified their internal structure, proposing the division of their spaces and even the creation of new elements.
It was built by the master Alonso Moreno for Don Vicente Torres Andueza, being known by the title of its later owner, the aristocrat Andrés Lasso de la Vega. This house-palace, with wide hall and triple arcade access to the patio, has an intermediate and prominent stay between it and the back garden. These changes increase the expressive possibilities of domestic architecture, integrating its interiors within the enlightened concept of "public aspect", since the vision from the street limits privacy while magnifying the ostentation capacity of homes. This ambivalence between the private and the public prepares the appearance of the gates as a replacement for the closed shutters in the Sevillian halls, whose use extends throughout the city and the province at the beginning of the 19th century.
It was built on a rectangular plot in the nineteenth century by the master Alonso Moreno for Don Vicente Torres Andueza being known for the nobility title held by his later owner, the aristocrat Andrés Lasso de la Vega. In 1978, consolidation and reform works were carried out that modified its internal aspect, converting it into a public housing house.
From the volumetric point of view, with the reforms carried out in 1978, the second floor was added, the roof and attics of the main façade, increasing the verticality of the building complex.
The house is organized around the central courtyard with the arrangement of an edge bay, which is duplicated in the main façade. The posterior bay, parallel to it, becomes wider, perforating on the ground floor at its center, so that the sequence: hallway-patio-garden, is built with all clarity.
The central patio presents arcades in its four fronts. Of arches of half point on marble columns in ground floor and balconies in the high one. In its center a marble fountain is placed. The visual relationship with the hall is produced through a triple arcade, closed with gates, which recalls the solution adopted in the magnificent hall of the house of the Marquises of Villapanés.
The two stairs of the house, the main one and destined to the service, have three sections, and are arranged occupying the left side of the patio in all its length. The main staircase has steps, handrails and polychrome marbles, being the white marble balustrade.
The back garden has been quite modified in the last renovations. It seems that it had arches on all four sides with a central fountain. Today, although clinging to the same surface, it has arches on only three of its sides, with semicircular arches that descend into paired columns on pedestals on the upper floor and on pillars on the ground floor. The central space has been paved and the dividing wall redecorated with a series of architectural elements of clear Mannerist influence.
The recent reforms have basically affected the first and second floors, with the introduction of a new staircase in the corner of the second façade bay and in a subdivision of the spacious rooms of the house in order to convert it into three housing (one on the first floor and two on the second).
The main façade, of neoclassical style, has a symmetrical composition with respect to the central axis, in which the front is flanked on the ground floor by two rectangular windows on each side and on the first by two balconies. In the center is the large portal of Doric columns paired on pedestal that hold a broken entablature with triglyphs on which the main balcony rests. This is flanked by double ionic pilasters on pedestal crowned by an entablature topped by a triangular pediment with decoration of denticles. A factory parapet that defines the flat roof, today altered by the introduction of the two attic rooms on the second floor, on which are distributed finials with whirligig, very stylized in the corners that make an angle with the adjoining streets. The exact placement of their holes and the drawing of the lines of imposts and cornices already characterize these nineteenth-century houses that safely interpret the models of the previous Sevillian houses.

Fuente: bdi del Patrimonio Inmueble de Andalucía (Junta de Andalucía)