This splendid palace is installed in the urban plot without using any mechanism to confirm its uniqueness, without obvious signs of monumental imposition, if perhaps a small setback of the facade line. The sense of implantation approaches a building more than the farmhouse. This consideration, would lead us to raise the principle of juxtaposition, of promiscuity, between monument and hamlet and that will be the accepted and recognized attitude in the long process of the construction of our city. Indeed, a slight setback of its short facade (mechanism that will be repeated in other Sevillian palaces, Villapanés, segovias 1, etc.), will warn us of the presence of this magnificent palace that develops inside the block, already far of the street. Preceded by a simple pilasted cover with straight pediment on a semicircular arch, in whose tympanum appears a ceramic shield of the eighteenth century, is the first garden, old riding school, which is but a square inside the building (space analogous to the compass of the convent, to the halt of the house-palace, to the hall of the Sevillian house, ...).
It was ordered to build, in the middle of the XV century, by the Pineda family, later becoming property of the Marquises of Villanueva del Río and finally of the Dukes of Alba, current owners. The most important reforms suffered by the palace are those that took place during the 18th and 19th centuries.
At the bottom of this courtyard of orange trees and palms is the portico, which will give way through a layered entrance to the main courtyard, around which are the outbuildings of the house, surrounded in turn perimetrally by gardens that are located between dividing lines and construction. The patio, porticoed on its four fronts, has arcades on both floors, decorated with Renaissance plasterwork and openwork balustrade, Gothic style on the upper floor. Around this are two large rectangular rooms: the summer dining room, the oratory preceded by a hall -profely decorated with Gothic and Plateresque elements, covered with a ribbed vault- and a series of independent rooms or houses that reproduced the distribution analogically. from the main house.
In the upper right corner of the patio the splendid staircase is installed, resolved in two sections and covered with a Mudejar coffered ceiling. On the upper floor there are the large rooms of the house: the anteroom or reception room, the hall of honor (for parties and meetings in one of the galleries of the courtyard), the winter dining room, etc.

Fuente: bdi del Patrimonio Inmueble de Andalucía (Junta de Andalucía)