Promotional Offer

¡¡ During this summer

All the content FREE !!



The property is located at the beginning of what until the 1930s was the "cava baja", and later the streets Pagés del Corro and Clara de Jesús Montero. It is therefore the suburbs of the Triana neighbourhood, a zone formerly dedicated to pottery and "mud workshops"; The "Hotel Triana" was built on a site dedicated to these activities.
The building was built between 1927 and 1929 in order to be used as a hotel during the Ibero-American Exposition of that last year. Its author was the architect Francisco Javier de Luque y López. However, it failed to fulfil this function by quickly transforming itself into a corral of neighbours without maintaining the characteristics that these corrals present as constants of their architectural typology. The Triana Hotel responds to a kind of building that reflects the tastes of the regionalist style created in Seville during the years in which it rises. Its importance lies rather in the function it develops as an element of unique presence in the urban landscape within its environment, rather than as a container of true architectural or artistic values that could stand out as a landmark work of the aforementioned style.
On June 12, 1981, the building was ruined by the Territorial Court of Seville. Given the imminent possibility of its demolition, the City Council contemplates the possibility of its purchase that becomes effective in April 1983, saving the building from an irreparable decision that would destroy it.
At the present time and during the summer, theater activities are carried out, making the corral functions of comedies. He is also a participant in the activities of the Flamenco Biennial of Seville.
The building called Hotel Triana currently comprises a group of houses located on the corner that form the streets Clara de Jesús Montero and Manuel Arellano, in the Triana neighbourhood. It maintains facades to these two streets, with three floors of height, in which windows and balconies of the different houses located in the outer bays of the building appear. The interior is a courtyard where the building retains the same height as the outside, appearing galleries on two fronts that account for allowing individual access to each of the houses located in this internal part, so that each They show their main door to these corridors next to a window.
The building has its plant projected in a U-shape, leaving the border part of the main entrance free of construction. The interior of the property presents interest from the architectural point of view. It has been strongly altered by the process of adaptation aimed at achieving better conditions for the development of the lives of its inhabitants, resulting in a lack of interest in this set of modern housing that includes between its load-bearing walls. Only the bodies of the stairs and the internal support walls of the building have been respected from the original building. The facades and the courtyard are also preserved as parts corresponding to the original building, although somewhat altered.
The importance of the property lies basically in being considered as an element that shapes the urban landscape of the area in which it is located, so that the treatment of its facades is one of the most interesting aspects that it presents.
The facade of Clara de Jesús Montero street is the main facade of the building. It is designed with a clear horizontal concept, marked by the cornices of the different floors that are interrupted in the central part due to the existence of a himafronte delimited by two brick pilasters. This body contains main doorway on the ground floor, a balcony on the first floor and a set of three windows in the second crowned by a moulding that recreates a triple arcade. On this, the parapet of the roof interrupts its shape to stand out by the existence of small brick balusters, a section that is highlighted by the placement of two ceramic finials on both sides of larger size than the rest that are placed along from the parapet Its ground floor has two side doors without meaning important elements in the configuration of it. It is the only access that connects the internal space of the building with the exterior. The patio communicates with the street by means of this great corridor that includes two openings formed by reduced arches.
The façade on Manuel Arellano Street is projected independently to the main façade, not even keeping the height of its different floors in relation to those of the previous one. It comprises windows on the ground floor on a brick plinth between the two doors that the house presents on this facade, balconies on the first floor and windows on the second. The floors are separated by simple and thin cornices in the shape of a gorge.
The courtyard has a U-shaped floor slightly irregular, being built by three of its flanks while the remaining only retains a wall that acts as a mediator for the buildings. The three internal facades of the building that overlook this unique courtyard of the building, have the same physiognomy on the first and second floors. They are organized by external corridors through which the different apartments are accessed, they have wooden railing and wooden feet that collect the shoes that collect the upper shoes pointed by reinforcements also made of V-shaped wood.

Fuente: bdi del Patrimonio Inmueble de Andalucía (Junta de Andalucía).